Χοιρινό γλασαρισµένο με πουρέ ογκρατέν και κρέµα τυριού .

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
30 λεπτά
ΠΟΣΟΤΗΤΑ
Για 4 άτομα







Χοιρινό γλασαρισµένο με πουρέ ογκρατέν και κρέµα τυριού .


Υλικά
Για Χοιρινό γλασαρισµένο και πουρές ογκρατέν µε κρέµα τυριού
3 κομμάτια (περίπου 1 κιλό) ψαρονέφρι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
10 δαμάσκηνα αποξηραμένα
10 βερίκοκα αποξηραμένα
1/4 φλ. τσαγιού Βαλσάμικο Ξίδι 
1½ φλ. τσαγιού μαυροδάφνη αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Για τον πουρέ

Σημ. Μπορείτε κάλλιστα να αγοράσετε έτοιμο πούρε από διάφορες υπεραγορές για περισσότερη ευκολία και οικονομία βεβαία .
2 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 απαποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
5 αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
1 κιλό (5-6) πατάτες καθαρισμένες
2 κ.σ. αλεύρι 350 ml (1½ φλ. τσαγιού)
φρέσκο γάλα
150 γραμμ. κεφαλοτύρι τριμμένο αλάτι πιπέρι


Προετοιμασία


1. Για το χοίρινο : Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα με τη μαυροδάφνη σε μπολ. Κόβουμε σε χοντρές φέτες (μενταγιόν) το ψαρονέφρι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι. Ροδίζουμε το ψαρονέφρι 2΄ από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο. Σβήνουμε με το μπαλσάμικο. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τη μαυροδάφνη. Σιγοβράζουμε 10΄ έχοντας το τηγάνι σκεπασμένο με καπάκι. Αλατοπιπερώνουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά να γλασάρει (να κάνει χοντρές φουσκάλες), να γίνει σαν σιρόπι η σάλτσα.

Όπως ανέφερα πιο πάνω μπορείτε κάλλιστα να αγοράσετε έτοιμο πούρε από διάφορες υπεραγορές για περισσότερη ευκολία και οικονομία βεβαία .
2Για τον πουρέ: Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στα τέσσερα και τις βράζουμε να μαλακώσουν για περίπου 20΄. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε. Λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και μαραίνουμε το κρεμμύδι, και τα αποξηραμένα φρούτα για 3΄-4΄. Τα ρίχνουμε στον πουρέ. Στην ίδια κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε το αλεύρι να ψηθεί για 2΄, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας, το γάλα. Αφήνουμε την κρέμα στη φωτιά να πυκνώσει ελαφρά (πρέπει να είναι αραιή). Προσθέτουμε το μισό τυρί στην κρέμα και όλο μαζί το ρίχνουμε στο πουρέ. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε τον πουρέ σε βουτυρωμένο μικρό πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στους 200οC για 15΄ να ροδίσει το τυρί.



Καλή όρεξη !

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις