Μπιφτέκια με φακές και καρότα (Νηστίσιμη συνταγή)
Μπιφτέκια με φακές και καρότα (Νηστίσιμη συνταγή)
Βάζετε τις φακές σε μια μικρή κατσαρόλα, τις σκεπάζετε με μπόλικο κρύο νερό (4 δάχτυλα περίπου πάνω από τις φακές), τις αφήνετε να κοχλάσουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και τις βράζετε για ½ περίπου ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά, χωρίς όμως να λιώσουν. Τις στραγγίζετε κρατώντας μερικές κουταλιές από το νερό τους και τις αφήνετε να κρυώσουν λίγο.
Στο μεταξύ, μέχρι να ψηθούν οι φακές, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, ξεφλουδίζετε και περνάτε τα καρότα από ψιλό τρίφτη. Τα βάζετε όλα σε ένα μπολ, προσθέτετε τις φακές και ανακατεύετε το μείγμα καλά, για να λιώσουν λίγο οι φακές (όχι πολύ). Προσθέτετε όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει ένα μίγμα που να πλάθετε σε μπιφτέκια και αν χρειαστεί, προσθέτετε 1-2 κουταλιές από το νερό που έβρασαν οι φακές. Αλατοπιπερώνετε το μείγμα προσθέτετε μέσα 1 κουταλιά ελαιόλαδο, τον κόλιανδρο, το κύμινο και το πιπέρι τσίλι ή καγιέν, το ζυμώνετε καλά και το κρατάτε σκεπασμένο στο ψυγείο για ½ ώρα.
Πλάθετε με τα χέρια σας το μείγμα σε 6 μπιφτέκια (σαν μπέργκερ). Ζεσταίνετε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι στη φωτιά και το αλείφετε με λίγο λάδι. Βάζετε πάνω τα μισά μπιφτέκια (να μην αγγίζουν μεταξύ τους) και τα αφήνετε να ψηθούν για 10 περίπου λεπτά από τη μια πλευρά. Τα γυρίζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο από την άλλη πλευρά για 5-7 ακόμη λεπτά. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα μπιφτέκια (αν θέλετε, για να μείνουν ζεστά τα πρώτα μπιφτέκια, τα κρατάτε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία). Σερβίρετε τα μπιφτέκια με σαλάτα, αν θέλετε τα συνοδεύετε με πατατίτσες τηγανητές και για όσους θέλουν (γιατί όχι) με κέτσαπ.
1 φλ. φακές (όχι ψιλές),
1 κρεμμύδι,
3 καρότα,
3/4 φλ. (περίπου) αλεύρι ολικής αλέσεως,
1 κοφτό κουταλάκι κόλιανδρος σε σκόνη,
1 κοφτό κουταλάκι κύμινο σε σκόνη,
1/4 κοφτό κουταλάκι πιπέρι τσίλι ή καγιέν σε σκόνη,
2 κουταλιές (περίπου) ελαιόλαδο,
Αλάτι, πιπέρι.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου